Wat is stress?

Herken stress

Hoe herkent u stress?
Wat is de oorzaak en is stress wel altijd slecht voor u? Woorden als stress en spanning roepen in eerste instantie en negatief beeld op, maar een beetje stress of spanning kan heel erg goed zijn.

Stress is goed!

In de oudheid was stress een absolute noodzaak om te kunnen overleven, bij gevaar bracht het je lichamelijk en geestelijk direct en zonder erbij na te denken in een opperste staat van paraatheid … klaar om te vechten of te vluchten. Nog steeds is stress een belangrijk middel in ons (drukke) dagelijkse leven. Je hebt stress nodig om snel te reageren op een gevaarlijke verkeerssituatie, stress geeft je energie om langer en harder te kunnen werken, stress helpt om een topprestatie te leveren, enzovoort.

Wat doet stress met je ?
– Maakt alert
– Maakt fysiek sterker
– Meer energie door de Adrenaline
– Verhoogt de concentratie
– Vergroot het uithoudingsvermogen
– Zorgt voor betere prestaties
– Verlegt de fysieke en emotionele grenzen

Werkstress

Bij werkstress is er sprake van een psychische overbelasting die ontstaat als een iemand niet aan de gestelde eisen kan voldoen. Als dit af en toe een keer gebeurt is dit helemaal niet erg, met een kleine interventie of met een goed gesprek wordt dit meestal opgelost.

Langdurige of chronische werkstress is zeer schadelijk. Al snel ontstaan er lichamelijke en geestelijke klachten die zonder tijdig ingrijpen uiteindelijk leiden tot een burn-out en langdurig ziekteverzuim.

Chronische stress.

Wat gebeurt er in feite bij chronische stress ?
Stress heeft altijd een vast patroon. Het begint bij een externe impuls (bijvoorbeeld een extra taak) en eindigt met de ontspanning. Je lichaam geeft vaak ook aan dat je rust moet nemen. Spierpijn, je erg moe voelen, hoofdpijn zijn hier concrete voorbeelden van.

Er is sprake van chronische stress als er na een periode van stress onvoldoende of geen ontspanning is. Je blijft constant te veel van jezelf vragen. Dat je dit lang vol kunt houden wordt mogelijk gemaakt door de extra aanmaak van Cortisol, dit hormoon zorgt ervoor dat je pijn en moeheid negeert en dat  je reserves aanspreekt.

Echter … de reserves raken een keer op en dan is er onherroepelijk een burn-out …. letterlijk en figuurlijk ! Je hebt geen energie meer, alle voorraden zijn op.

WhatsApp chat